divendres, 12 de juliol del 2024

Comunicat oficial de la SEB

Els nostres estatuts estableixen el compromís de la Societat Espeleològica Balear amb la conservació i estudi de les coves, i actuem en conseqüència, de forma transparent. Així, estem contínuament oberts al diàleg amb les institucions de recerca i les administracions públiques, sempre disposats a resoldre qualsevol qüestió que ens vulguin adreçar, dins de la mesura de les nostres capacitats.

Sobre la denúncia presentada per la Federació Balear d'Espeleologia (FBE), contra la Societat Espeleològica Balear (SEB), davant la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per la qual s'han suspès de manera indefinida totes les autoritzacions d'accés a la Cova des Pas de Vallgornera, la SEB vol compartir la següent comunicació, negant de manera absoluta les acusacions vessades, que considerem totalment improcedents:

Comunicat de la SEB - 12 de juliol de 2024


divendres, 5 de juliol del 2024

Biocarst a la Serra de Tramuntana

Briòfits sobre rocam a la Serra de Tramuntana

El paisatge càrstic, que podem observar a les nostres muntanyes, pot parèixer simple conseqüència de la dissolució de la roca calcària per la pluja, però és un procés complex, en el que hi poden intervenir diferents actors. El terme biocarst refereix els processos biològics que afecten el modelat exocàrstic. 

Les molses, així com els fongs, els líquens, etc. són uns participants dignes d'estudi en aquest escenari, i la base del tema tractat en el següent article dels Papers de la Societat Espeleològica Balear, que posam a la vostra disposició i esperam que sigui del vostre intrerés.

PROCESSOS BIOCÀRSTICS AL SOTABOSC DELS ALZINARS DE LA SERRA DE TRAMUNTANA (MALLORCA, ILLES BALEARS), per Alberto ORTEGA RAMIS i Lluís GÓMEZ-PUJOL.


dimarts, 2 de juliol del 2024

Usos de sòl sobre les Coves del Drac

Plànol de la cova amb els usos del sòl que té a sobre

La tecnologia actual permet detectar la presència de cavitats sota l'àrea on es pretén construir de manera relativament senzilla, però no sempre ha estat així. Al llarg dels anys, algunes edificacions s'han aixecat sense saber que a sota hi havia una cova.

La modificació del sòl sobre les coves, no és una qüestió únicament estructural, que pugui afectar a la integritat morfològica de la cova i també al que es construeix a sobre, com va quedar palès en l'anterior article publicat als Papers de la SEB. Més enllà de les evidents qüestions de seguretat, pot afectar també a la hidrologia, que regula la formació dels espeleotemes, causar contaminació per infiltració i afectar la possible fauna, entre altres aspectes. Per això, conèixer tot el relatiu als diferents casos és important.

Són vàries les publicacions existents sobre l'ús del sòl a sobre de les grans cavitats del llevant i migjorn de Mallorca, i el migjorn de Menorca. Ara s'afegeix a elles aquesta, basada en la topografia més recent de les Coves del Drac (2019) i l'encreuament d'informació del cadastre i l'ICGIB.

ESTIMACIÓ DELS TIPUS D’USOS DEL SÒL SOBRE EL RECORREGUT DE LES COVES DEL DRAC I ALTRES CAVITATS PROPERES DE L’ÀREA DE PORTO CRISTO (MANACOR, MALLORCA). DADES PRELIMINARS, per Pau BALAGUER, Damià VICENS i Francesc GRÀCIA.