dilluns, 10 de juny del 2024

La cova des Puigderrós, la cova que ja no hi és.

Obres sobre la cova des Puigderrós

Aquest any hem vist a les notícies com una cova desapareixia reblida per enderrocs. L'absència d'una legislació proteccionista ha permès que la cova des Puigderrós, una cavitat amb unes característiques poc habituals, sigui avui dia només un record.

No és la primera cova que és destruïda per la pressió urbanística, molts casos segurament no han transcendit. Però aquest episodi ens empeny a reflexionar sobre la necessitat d'un marc legal que eviti la pèrdua de coneixement del món que ens envolta.

El poc que s'ha pogut estudiar de la cova des Puigderrós, sense ser una cavitat d'una bellesa comparable a altres de més renom, li conferia uns trets geològics i morfològics molt poc usuals.

En aquest article dels Papers de la SEB, podem veure tots els detalls, la història darrera la seva descoberta i el poc coneixement que s'ha pogut arribar a treure d'ella abans de la seva desaparició.

COVA DES PUIGDERRÓS (LLUCMAJOR, MALLORCA): DESCOBRIMENT, ESTUDI i DESTRUCCIÓ D'UNA CAVITAT SINGULAR, per Joan J. FORNÓS, Francesc GRÀCIA i Damià VICENS