divendres, 1 de desembre del 2023

Els discs de les Coves d'Artà

Discs del Saló del Teatre - Coves d'Artà

El disc és un espeleotema peculiar, per la seva característica forma de plat. No és tan rar de trobar com es pensava, però tampoc es pot dir que sigui freqüent, i per això és poc conegut. Quan apareix ho sol fer en grups, i la seva morfogènesi encara suscita un cert debat, ja que sembla necessitar unes condicions molt especials per créixer.

Ja se sabia que a les Coves d'Artà (Capdepera) la quantitat de discs era extraordinària i la realització de la nova topografia de la cavitat ho confirmà plenament. Per aquest motiu es va decidir realitzar allà un estudi estadístic d'aquest espeleotema. Després d'identificar i mesurar 242 discs, s'ha pogut contrastar el resultat amb algunes teories existents, que els relacionen amb les esquerdes del rocam. I també s'ha descrit com es presenten i com contribueixen a l'aspecte actual de la cova.

Tot plegat es pot llegir en el següent treball:

DESCRIPCIÓ I ANÀLISI DE LA MORFOMETRIA DELS DISCS: L'ESPELEOTEMA PARADIGMÀTIC DE LES COVES D'ARTÀ (CAPDEPERA, MALLORCA), per Juan J. ENSEÑAT, Gabriel SANTANDREU i Joan J. FORNÓS