dimarts, 29 d’octubre del 2024

Bogamarins fòssils dins coves

Echinolampas sp. exposats per corrosió diferencial de la roca submergida (Foto: F. Gràcia)
Les coves són com càpsules del temps que ens porten informació de remotes èpoques passades. El seu accés dificultós ha protegit jaciments fòssils de gran rellevància, que gràcies a l'espeleologia poden ser ara estudiats.

En algunes coves del llevant de Mallorca s'han localitzat algunes espècies de bogamarins del miocè de gran interès.

ELS BOGAMARINS FÒSSILS DE DUES COVES DEL MIOCÈ SUPERIOR DEL LLEVANT I MIGJORN DE MALLORCA, per Josep QUINTANA, Francesc GRÀCIA i Joan J. FORNÓS.


dimarts, 22 d’octubre del 2024

Coves costaneres a l'Adriàtic oriental

Urinjka cave entrance (photo: P. Kovač Konrad)
Les coves de la franja costanera de Croàcia presenten un gran interès científic en general i per l'estudi de les variacions del nivell de la mar en particular.

Des d'allà ens arriba un nou article que tracta de sintetitzar la visió espeleològica que actualment es té sobre aquesta regió i la seva importància, pels complexos processos geològics, hidrològics i geològics que hi conflueixen.

COASTAL CAVE CHARACTERISTICS AND SPELEOTHEMS AS INDICATORS OF SEA-LEVEL CHANGE IN THE EASTERN ADRIATIC, by Nina LONČAR & Petra KOVAČ KONRAD.

Esperam que sigui del vostre interès.


dimecres, 16 d’octubre del 2024

Les coves costaneres entre cala Marçal i cala Brafi

Seguint el fil d'anteriors articles que exploren la franja costanera de Portocolom (Sa Punta I i II, cala Barbacana) es publica a continuació el recull de cavitats entre cala Marçal i cala Brafi.

S'inclou la topografia, descripció i anàlisi, relacionant-se algunes amb pretèrits nivells de la mar. Esperam que sigui del vostre interès.

CAVITATS COSTANERES I MODELAT LITORAL ENTRE CALA MARÇAL I CALA BRAFI (FELANITX, MALLORCA), per Gabriel SANTANDREU, Francesc GRÀCIA, Sebastià GARRIGA, Juan J. ENSEÑAT i Bernat GAVIÑO

 


dimarts, 1 d’octubre del 2024

Briòfits i traqueòfits de la Cova de sa Gleda

Les zones d'entrada de les coves presenten unes condicions ambientals singulars per a la vida vegetal que no s'han estudiat tan extensament com altres paratges més accessibles.

En aquest article es presenta un inventari de 46 espècies de plantes que habiten a l'entrada de la Cova de Sa Gleda (Manacor).  

Sibthorpia africana L. penjant d'una de les parets de l'entrada de la cova (Foto: Pere M. Mir-Rosselló)

Ho podeu llegir en el següent enllaç:

APROXIMACIÓ AL CATÀLEG DE BRIÒFITS I TRAQUEÒFITS DE LA COVA DE SA GLEDA (MANACOR, MALLORCA), per Pere Miquel MIR-ROSSELLÓ.